Mer tid

Du kommer hem från jobbet, kanske hämtat barnen från dagis, gjort alla ärenden som skulle göras, eller kanske inte. Du vill komma hem och slappna av och umgås med familjen eller kanske bara andas ut. Tänk vad skönt om disken var borta, golven lös av renhet och allt det där småplocket var gjort så att du bara fick koppla av en stund.

Stress

Farlig stress är direkt hälsofarligt. Kortisolnivåerna hämmar ditt immunförsvar, kan öka risken för diabetes och leda till högt blodtryck och sömnproblem. Vi köper vitamintabletter, gymmar om vi har tid och går till doktorn för regelbundna hälsokontroller. Men varför glömmer vi bort och bara fortsätter leva med en av de mest påtagliga stressmiljöerna som vi utsetts för dagligen- det stökiga hemmet?

De problem som kan uppstå vid för hög stressnivå under längre perioder är att kroppen blir resistent mot insulin och man kan få problem med sköldkörteln. Det många inte tänker på, och kanske framförallt inte vet om, är att en stressad kropp inte bara beror på att man har alldeles för mycket att göra – även om så ofta är fallet och detta kan vara en triggerpunkt för andra saker som orsakar kroppen stress. Det vi syftar till är dålig kosthållning, dåligt med motion och miljögifter.

När problemen väl uppstår är det som hänt att vår hormonbalans i kroppen har störts. För att konkretisera det tidigare resonemanget så är det framförallt socker och andra livsmedel med snabba kolhydrater, tillsammans med andra miljögifter som finns i mat, kosmetika och inredning.

Men om vi återgår till den faktiska stressen som orsakas av faktumet att du har väldigt mycket att hinna med i vardagen då… Ditt hem bör vara en plats för återhämtning efter stressen under dagen; ett ställe för eftertanke och rekreation. Om du kommer hem och din stressnivå höjs, är det något som inte riktigt står rätt till och för din egen skull är det då bäst att försöka tänka ut en lösning så att du inte i längden riskerar att gå in i väggen på grund av stressen.

På ett företag delegerar vi bort uppgifter som stör vår verksamhet eller minskar vår effektivitet, vi gör det för att det i slutändan är lönsamt. Tänk om vi kunde göra samma sak med vårt eget hem och slippa onödiga sysslor som försätter oss i ett negativt tillstånd och tar tid från våra familjestunder och egentid. Idag kan vi lyckligtvis göra det, enkelt och smidigt, kanske utan att du har tänkt på det?

Rut-avdrag

När RUT-avdraget trädde i kraft 2007 var det nog få som insåg vilken skillnad det kunde göra för en familj med en helt vanlig inkomst. Sedan dess har dock fler och fler insett att det inte behöver vara så kostsamt med hushållsnära tjänster och kan idag gå hem till en avkopplande miljö där allt det där energikrävande, tråkiga arbetet redan är gjort.

RUT-avdraget möjliggör, för miljontals svenskar, ett enklare och mer harmoniskt liv som ger mer utrymme åt det som känns viktigt och roligt.

Så tänk dig igen scenariot där du kommer hem till ett städat, vackert hem. Ett scenario där du slipper bråk om disken, städschemat och vem som inte gjorde vad. Du kommer hem och slipper den gnagande känslan i magen och kan andas ut efter stressen där utanför och koppla av. Är det värt det? Ja, förmodligen är det värt det.