Sömnproblem

Att inte kunna sova för att ens partner snarkar är nog vanligare än vi vill tro. Det är många som är drabbade av detta problem och det leder till sämre sömn även för den som snarkar. 

Varför vi snarkar finns det olika anledningar till, framförallt så blir musklerna i svalget betydligt slappare när vi somnat och då blir det trängre och luften som ska ut gör att svalget vibrerar kraftigare än när vi är vakna och det uppfattas som snarkningar. Andra orsaker är hur vi ligger och om man är rökare eller har druckit alkohol. Det finns åtgärder för att lindra eller stoppa snarkningar och Manlighälsa.se skriver mer om snarkning där du kan hitta bra tips på vad du kan göra åt dina snarkningar. Att gå ner i vikt och dra ner på alkoholintag är ofta en bidragande orsak till snarkningar. Så att försöka åtgärda dessa saker kan säker hjälpa dig till mer snarkfria nätter.

Ofta kan det hjälpa med att man vänder på den som snarkar så blir det bättre, men detta hjälper kanske bara för stunden. Partnern kanske inte vill vända den andre flera gånger per natt. Misstänker man att man lider av sömnapné, alltså andningsuppehåll under sömn, så går det att få behandling mot detta genom att man registrerar hur man beter sig under sin sömn. Detta kan göras i hemmet, sjukhus eller på sömnkliniker. En utredning görs om vilka åtgärder som ska göras.

I första hand så rekommenderas en näsmask som man använder när man sover, skulle inte detta vara lyckosamt eller att man känner obehag så får man sätta in en tandskena som drar fram underkäken. Det absolut sista åtgärden är en svalgoperation. Om man känner att det är ett stort problem så kan det vara enda lösningen att operera luftvägarna i svalget.