Vårda relationen

Lyckligt par

Att leva i ett perfekt förhållande är något vi tror de flesta strävar efter. Att hitta sin själsfrände att dela livet med, att bo tillsammans med sin allra bästa vän. I en början känns de flesta relationerna så, allt är perfekt. Tyvärr brukar det efter en tid smyg sig på problem och konflikter, något man tillsammans måste jobba med för att komma vidare. De allra flesta förhållanden har haft dessa problem, vissa kommer vidare tillsammans starkare, vissa väljer att gå skilda vägar.

Lyckligt förhållande och äktenskap

Vad många tror är att varje förhållande mellan två personer alltid är perfekt. Kanske man gått och målat upp en bild om hur det perfekta förhållandet är. Man är alltid sams, hittar på roliga aktiviteter, njuter i varandras närhet och tröttnar aldrig på sällskapet. Denna bild är enligt oss, lite av en fantasibild på ett perfekt förhållande. Missförstå inte, självklart är det många förhållanden och äktenskap idag som hållit under många och långa år, där paret fortfarande är lika kär och lycklig. Vad många inte förstår är att dessa förhållanden och äktenskap har aktivt jobbats med för att ha blivit så bra. Under vissa perioder stöter de flesta par på svackor och problem. Kanske är det så att man känner att man börjar växa ifrån varandra, att barnen tagit all tid och att kärleken och närheten fått sättas åt sidan. I dessa fall är det viktigt att prata med varandra och tillsammans försöka komma vidare. För vissa räcker det att lägga korten på bordet och lösa problemen tillsammans, för andra fungerar det inte lika bra.

Hjälp på vägen

Då kan parterapi vara en bra hjälp.  Genom att få prata med en opartisk person, få stöd och vägledning genom ett konstruktivt samtal, kan man få hjälp att se på problemen annorlunda och komma vidare. Genom parterapi får båda parterna prata om just sina tankar och känslor. Ord och funderingar som kanske gnagt under en längre tid får komma fram och tillsammans kan man hitta en lösning på problemen. Vad som är viktigt innan man bokar tid för parterapi är att båda parterna är villiga att prova. Är det bara ena parten som känner sig bekväm och den andra sluter sig, kommer inte parterapin att ge något och man har bara lagt ner pengar och tid i onödan.

Bor ni i Stockholms området finns samtalsterapeuten Charles Sandström, en mycket kompetent och erfaren terapeut, som på sin praktik erbjuder parterapi. På hans hemsida går det att läsa att man genom parterapin hos honom ”får utforska både det lätta och det svåra. Att parterapin hjälper er i relationen för att hitta verktyg att stärka bådas självkänsla”.

Genom att antingen hitta verktyg själv, eller ta hjälp av en oberoende part, kan ni tillsammans komma ur era problem, växa och få ett starkare och tryggare förhållande eller äktenskap.